Magische klanken

Zondag 12 maart, 15.00 uur
De Inham, Hamseweg 40, Amersfoort
Lees meer over dit concert

In ons concert “Magische klanken” nemen we u mee naar Noord-Europa waar trollen en noorderlicht tot een sprookjesachtige verbeelding spreken en dichters en musici hebben geïnspireerd.

De reis begint in de door Ibsen beschreven en door Edvard Grieg op muziek gezette “hal van de bergkoning” waar Peer Gynt wordt belaagd door trollen en ternauwernood weet te ontsnappen aan hun toenemende beangstigende onrust. Niet minder angstaanjagend zijn de draken van Friedrich Kuhlau die, wanneer je ze maar op de goede manier benadert (niemand weet hoe…), aan het lachen kunt maken.

In het vervolg van de reis neemt Urmas Sisask ons mee langs de hemellichamen die in een heldere Scandinavische winternacht zo mooi zichtbaar zijn. Gebaseerd op de banen van de planeten in het zonnestelsel, creëerde hij een planetaire schaal, een muzikale modus gebaseerd op de noten do #, re, fa #, sol # en la, die een magisch klankeffect tot gevolg heeft. De muziek die we van hem ten gehore brengen heeft elementen van de passietijd in zich.

Een eigentijdse componist uit het noorden is de veelzijdige Noor Ola Gjeilo. We zullen de klankenrijkdom van zijn religieuze en wereldlijke composities zowel instrumentaal als in wisselende koorbezetting ten gehore brengen.

De volksmuziek kent in het hoge noorden een lange traditie. Vele componisten, waaronder bijvoorbeeld Edvard Grieg in zijn Peer Gynt suite, hebben zich hierdoor laten inspireren. We laten u een medley horen van traditionele Deense en Zweedse volksliedjes en canons, met als sluitstuk “Gabriellas sång”, bekend uit de film As It Is in Heaven.

Het concert wordt afgesloten met een aantal klankjuweeltjes van Edvard Grieg, Jean Sibelius, Ola Gjeilo en Karl Jenkins. Hieronder een prachtige koorbewerking van het bekende Solveigs Sång uit de Peer Gynt suite, waarin Solveig haar onvoorwaardelijke liefde voor Peer Gynt bezingt en belooft te zullen wachten op zijn terugkomst hier op aarde of in het hiernamaals.

Programma:
 1. Edvard Grieg, In the hall of the mountain king (gitaar, blokfluit, tamboerijn)
 2. Friedrich Kuhlau, Ja als je de draken
 3. Urmas Sisask, Pater Noster
  Surrexit Christus
  Stabat Mater
  Surrexit Dominus
 4. Ola Gjeilo, Chorale (harp & gitaar)
  Ubi caritas
  Ave Generosa
  Seasons (alt & sopraan)
 5. Edvard Grieg, Solveigs sång (harp & gitaar)
 6. Henrik Colding-Jorgensen, I skovens dybe, stille ro
 7. Friedrich Kuhlau, Ha ha ha ha ha ha ha ha ha! (alt & sopraan)
  Nein, nein, nein, ich seh’ es endlich ein (bas & tenor)
 8. Otto Fredrik Tullberg, Kristallen (bas & tenor)
 9. Stafan Nilsson, Gabriellas sång
 10. Einojuhani Rautavaara, Gesellschaften
 11. Edvard Grieg, Arietta (harp & gitaar)
 12. Jean Sibelius, Glockenmelodie
 13. Edvard Grieg, Solveigs sång
 14. Ola Gjeilo, Ubi caritas (koor + piano)
 15. Karl Jenkins, Healing Light: a celtic prayer